És casa teva part del Canvi Climàtic?

Cada dia es parla més del canvi climàtic, però com afecta a les nostres cases? Però més ens ha de preocupar la pregunta: Com afecta casa nostra al canvi climàtic?

Estius més calorosos i hiverns més freds, un clima de contrastos que demana constantment més energia per mantenir una temperatura de confort. Aquesta demanda constant d’energia accelera el canvi climàtic, convertint-se en una roda que no s’acabarà mai si no li donem la volta. No necessitem més màquines d’aire condicionat. Necessitem edificis més protegits, més ben pensats. Per aconseguir-ho no cal que siguin obra nova. Es poden fer rehabilitacions energètiques. Jugar amb la inèrcia tèrmica, l’aïllament de l’edifici, la protecció solar, l’hermeticitat i la ventilació d’un edifici és clau perquè poguem gaudir d’un confort amb consums nuls o molt baixos, reduint la demanda de consums i per tant reduir el canvi climàtic des de casa.

El canvi climàtic és la única lluita que ens hauria de preocupar a dia d’avui, si volem un demà.

comnou-canvi-climatic-a-la-llar-sostenibilitat-01-1

Tenim un problema, les cases no són sostenibles i són altament dependents.

Cal deixar de pensar en reformes locals com: cuines i banys, deixar d’instal·lar aire condicionat per anar més enllà i rehabilitar l’envolupant de l’edifici per protegir-nos de les altes i baixes temperatures. Això provocarà consums més alts als nostres habitatges que en conseqüència provocarà una acceleració del canvi climàtic. Vivim en cases dependents; necessiten constantment energia per poder mantenir temperatures estables de confort.

comnou-canvi-climatic-a-la-llar-sostenibilitat-012

Posem-hi solució: abriguem la casa, reduim consums, fem-les sostenibles, resilients i autosuficients.

Per sort existeix un altre model de casa: la casa passiva. Són aquelles cases que de forma passiva mantenen la temperatura de confort, sense aportació d’energia externa. Per tant tenen uns consums energètics i econòmics molt baixos. Respecte la mitjana espanyola, la casa passiva té d’una reducció del -70% de consum energètic i en conseqüència un gran estalvi econòmic de la mateixa magnitud. Amb l’estàndard Passivhaus la despesa associada a climatització és d’1€/m2 a l’any. Per tant pensa en quants m2 té la teva casa i sabràs quant pagaries cada any per mantenir una casa amb un confort tèrmic ideal i quant n’estàs pagant ara. Poder estalviar econòmicament i en impacte ambiental de manera dràstica des de casa, no només és possible sinó que és indispensable.

Des de casa nostra podem fer-hi molt, per aconseguir una sostenibilitat social, econòmica i ecològica, el nostre hàbitat també ho haurà de ser. Reduir els consums a 0, produir la nostra pròpia energia, fer-ho amb materials sostenibles i naturals no només és possible sinó que no suposa sobrecostos. Per contra és una inversió que té un retorn immediat i que es recupera al cap de pocs anys de fer la inversió: menys factures o cap factura, millora del confort, millora del microclima de l’entorn.

Si vols saber més sobre com lluitar el canvi climàtic des de casa pots contactar o vols preguntar o proposar algun tema sobre el que voldries més informació clica aquí.