Com i per què salvar els herbassars a les nostres ciutats

Amb el confinament hem pogut veure com parcs, jardins, carrers i escocells d’arbres s’omplien de verd amb herbassars per tot arreu.

Hem vist fauna i flora on abans no n’hi havia. Hem sentit cants d’ocell que ens han acompanyat al llarg d’aquesta pandèmia. La part negativa: el coronavirus; i la part positiva: la recuperació de la fauna i la flora. Dos fets que afecten ara mateix a tot el món i que cal prendre mesures amb els dos.

Com i per què salvar els herbassars a les nostres ciutats_Comnou_Miquel Puig

Els herbassars ens aporten diversos beneficis tant a les persones com a la ciutat.

Per què cal preservar els herbassars? Per valor ecològic, econòmic, de salut i benestar s’han de prendre mesures de preservació dels herbassars als carrers, places i parcs perquè tinguin el seu lloc a la ciutat. No es tracta de posar la natura per sobre de les persones, però tampoc les persones per sobre de la natura, sinó cohabitar amb ella i trobar un equilibri.

Com ens afecten els herbassars com a persones i com a ciutat?

  • SALUT – La calor és un dels grans problemes a l’estiu pel nostre benestar però fins i tot per la vida dels més grans. El verd a les ciutats ajuda a reduir la pujada de temperatures per la radiació de la superfície dura: asfalt/formigó de les ciutats. Millora del paisatge, millora de la qualitat de l’aire i per tant de la salut de tots i totes.
  • ECOLOGIA Millora de la biodiversitat, donant refugi i aliment per ocells i petita fauna; com les abelles fonamentals per mantenir el cicle de la vida i per la lluita contra el canvi climàtic.
  • AIGUA – Retenció d’aigua i sòl: evitant aiguats, erosió, inundacions i sequeres.
  • AIRE –  Millora de la qualitat de l’aire, absorbint CO² i expulsant oxigen, reduint la contaminació de la ciutat, retenció de pols i partícules de l’aire.
  • MANTENIMENT – Autoregulació, menys manteniment, menys plagues, menys despesa en fitosanitaris i per tant menys químics i tòxics als carrers. 

Cohabitar persones i herbessars una simbiosi idíl·lica, però sobretot possible.

Com i per què salvar els herbassars a les nostres ciutats_Comnou_Miquel Puig_REUS_JORDI INGLÉS

Si volem gaudir de tots aquests beneficis i carrers plens de verd, ombra i cants d’ocells: sorprenentment no hem de fer res. Hem de deixar que la natura faci el seu curs, com hem fet fins ara mentre estàvem confinats. Alhora cal tenir espai per gaudir dels parcs i tenir el nostre espai per les persones. Per això és tan important la sega selectiva com ja es fa en altres municipis com Reus i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

La sega selectiva és una tècnica econòmica, responsable i conscient. Ideal per la relació entre herbassars i persones.

 Amb aquesta solució de sega selectiva obtindrem:

– Espais per les persones i espai per la natura

– Reducció de la despesa en jardineria per sega en un -70%. 

– Focalitzar aquest 70% de recursos en plantar, replantar i cuidar millor la vegetació.

– Creació de tallafocs reduint la propagació de possibles incendis.

Com s’ha de fer aquesta sega selectiva? Segons la mateixa AMB:

  1. Sega regular en les zones planeres i transitables, associades a camins i àrees d’estada amb mobiliari i equipaments tipus jocs infantils o esportius.
  2. Segues puntuals: una o dues a l’any segons com evoluciona el prat en alçada i recobriment, en les zones atalussades o no transitables.
  3. No segar en zones de tractament natural, tipus zones associades a franges forestals.
  4. Elaborar un plànol de sega per cada parc indicant zones segons el tipus de sega.

Arreu de l’estat s’estan duent a terme reivindicacions per la preservació dels herbassars. Els herbassars són un dels pocs efectes positius d’aquest moment tan dur que hem viscut i estem vivint. La solució és molt fàcil i més econòmica que el model actual. Cal deixar el model obsolet de sega agressiva que estan practicant tants ajuntaments.