Àgora

Lectura entre paisatge i persianes
Col·laboradora

Agnès Vall

Any

2018

La idea

Àgora, com a les polis de l’antiga Grècia és un punt de coneixement i trobada al mig del poble.

Àgora és una proposta presentada per Miquel Puig i Agnès Vall als Premis Habitàcola 2018 organitzats per Arquin-FAD. Es tracta d’una parada de bibliobús com a punt de reunió i coneixement. Una instal·lació que protegeix de l’exterior, sense perdre-hi el contacte, gaudint del paisatge i la lectura assentat en una Persiana Barcelona que s’adapta a cada usuari.

Una estructura que s’alimenta de la vida i els canvis climàtics que la fan canviant, com les cases de la mediterrània. Aquest element tant comú és la persiana que protegeix del sol, el vent, de la pluja i de mirades indiscretes. Però no tot és protegir i ocultar, sinó que Àgora busca la transparència i l’entrada de llum constant, per gaudir  d’una bona lectura. Aprofitant la llum natural s’utilitza un òcul que es converteix en un focus de llum, que ens ajuda a tenir consciència del pas del temps mentre llegim.

L’estructura

La simplicitat d’aquesta instal·lació permet un fàcil muntatge i manteniment.

L’estructura d’acer lacat en blanc garanteix una llarga durabilitat i protecció de la mateixa; i les persianes poden ser reemplaçades fàcilment. La base consta d’un paviment elevat accessible per a cadires de rodes.

Àgora-comnou-miquel-puig-disseny-interior-habitacola-agnès-vall-01 copy
Vídeo

T’imagines poder llegir enmig de l’Àgora?

Àgora es presenta com una instal·lació replicable amb la intenció de poder-se trobar en qualsevol poble o ciutat. Les seves formes minimalistes juntament amb la calidesa que aporten les persianes al imaginari mediterrani ajuden a que sigui un lloc agradable i ideal per motivar la lectura i compartir amb altres persones de la mateixa població aquests moments. Per explicar aquest projecte es va realitzar el vídeo que pots trobar: clicant aquí.

Concepte

L’Àgora com a punt social de coneixement.

La forma d’Àgora no és casual; el cercle obert és una figura que no dóna l’esquena a ningú. És una estructura que hi pots accedir per totes bandes, utilitzar-la amb l’orientació que més t’agradi. Assentar-te acompanyat o aïllat. Però al final acaba sent un punt on la gent es reuneix, per llegir, aprendre, comprendre i compartir coneixement, tal com es feia a les àgores gregues: un lloc cèntric, de reunió, on s’obtenia coneixement a través del debat.

comnou-habitacola-premis-fad-disseny-interior-miquel-puig-agnès-vall-efímer-natural-lectura-salut
La idea

Fer d’Àgora un espai de lectura idílic on perdre’t entre pàgines i un ambient mediterrani.

La llum natural, la brisa, l’escalfor del Sol, els ocells piulant i tu llegint comodement amb un ambient idílic. És la imatge que teniem al cap per crear un espai circular on cadascú tingués les seves vistes i la seva privacitat per llegir. El cercle permet que totes les mirades siguin convexes i no es creuin mirades. Tothom comparteix un espai, un moment, però diferents lectures. La resta és habilitar l’espai perquè tot sigui més ideal: un aixopluc, una plataforma elevada amb rampa per l’accessibilitat, una lluerna per tenir llum solar a l’interior, una bústia on deixar els llibres, unes persianes per poder seure i unes altres per poder-te protegir de la llum, del vent i fins i tot del fred.

Àgora-comnou-miquel-puig-disseny-interior-habitacola-agnès-vall-14Àgora-comnou-miquel-puig-disseny-interior-habitacola-agnès-vall-15