Dr Pujol 7

Restauració de façana amb criteris de conservació de patrimoni
Tipus

Restauració de Façana

Any

2022

Autor

Miquel Puig – Dissenyador
Construccions Ardèbol – Constructora

Ubicació

Castellar del Vallès

La idea

Dr Pujol 7 és la conservació del patrimoni, la tradició constructiva i el paisatge urbà.

comnou-patrimoni-bioconstrucció-castellar del vallès-ardèbol construccions-façana-calç-morter-estuc_09_ABANS DESPRÉS_TEXT

Dr Pujol 7 és una façana del 1906, amb intervencions posteriors que van anar fent petites reparacions amb materials moderns i inadequats pel tipus de construcció que el van ajudar a la seva degradació.

Es fa una diagnosi de les patologies i problemàtiques que presentava la façana per tal de prescriure la millor solució.

Entenent el material original amb el que estava construïda i revestida aquesta façana al 1906: morters i estucs de calç. S’intervé recuperant aquest material i tècniques, recuperant la dignitat de la façana i donant al paisatge urbà de Castellar del Vallès la presència d’una obra del 2022 com si fos del 1906.

Dr Pujol 7 és una modesta façana restaurada amb morters i estuc de calç per guanyar la dignitat que li havia tret el pas del temps.

Detalls

Dr Pujol 7 és una façana modesta però amb gran noblesa.

L’ús de materials naturals i tècniques tradicionals, el respecte per l’edifici, la recuperació de solucions de façana originàries del 1906, ens permeten recuperar el goig que feia el dia de la seva construcció.

Respiradors ceràmics, emmarcaments planxats, cornises i ràfec planxat per evacuar l’aigua. Són alguns dels petits detalls que s’han contemplat en el projecte i en l’execució.

comnou-patrimoni-bioconstrucció-castellar del vallès-ardèbol construccions-façana-calç-morter-estuc_07
Els materials

La calç és el sinònim de tradició, naturalesa i patrimoni del paisatge urbà mediterrani.

 

Tota l’obra s’executa únicament amb morters i estucs de calç, per tal de preservar-ne el seu origen. Retirant qualsevol resta de ciment. Recuperant així la transpirabilitat total del sistema constructiu de la façana.

Es fa una capa de regularització amb morter de calç hidràulica, per després rebre una capa remolinada de morter de calç aèria pigmentada en massa a tot el fons i brancals. Acabant amb una capa fina d’estuc de calç aèria pigmentada en massa amb pols de marbre als emmarcaments i cornises. Tots els materials utilitzats han sigut de la marca COM-CAL, experts en morters i estucs de calç aèria i hidràulica.

Per altra banda, els baixants anteriorment de PVC es substitueixen per baixants metàl·lics de coure que envelliran amb el temps i la pròpia façana.

A la vegada que es recupera la fusteria original de la porta per rebre els seus habitants i convidats amb una fusta decapada i tractada amb olis naturals.

comnou-patrimoni-bioconstrucció-castellar del vallès-ardèbol construccions-façana-calç-morter-estuc_05