La Casa Saludable

L'habitatge com a espai de salut
Tipus

Projecte Final de Grau

Universitat

Ramon LlullESDi

Any

2018

Comnou-disseny-projecte-final-esdi-interior-bioconstrucció-biohabitabilitat-la-casa-saludable 5248 copy
La idea

La Casa Saludable és un projecte que analitza usuaris amb unes sensibilitats concretes per donar solucions per tothom.

Comnou-disseny-projecte-final-esdi-interior-bioconstrucció-biohabitabilitat-la-casa-saludable-ilustracio-02

La Casa Saludable és una mirada conscient al present i al passat per mirar el futur; de l’entorn, l’habitatge i la salut. Es porta a la pràctica amb la reforma d’un habitatge entre mitgeres del segle XX conver- tint-lo en tres habitatges saludables aptes per qualsevol usuari, però especialment per usuaris hipersensibles i aquells que pateixin malalties ambientals.

Un projecte que busca les claus per poder dissenyar espais sans i respectuosos amb l’entorn i els seus habitants a través de criteris de biohabitabilitat, bioconstrucció i bio- climàtica. Tornant a abraçar la natura per viure en habitatges que millorin la nostra salut i el benestar on poder dormir, cuinar, llegir, treballar, estimar, jugar, gaudir…

La Casa Saludable està pensada amb criteris de biohabitabilitat i bioconstrucció.

Materials i vegetació

A través dels materials La Casa Saludable millora el confort i la salut dels seus habitants i els del seu entorn.

Per aconseguir els materials idonis per realitzar aquest projecte es va fer una tria entre materials saludables, neutres i tòxics. Buscant els materials pròpis de la cultura del lloc i els utilitzats anteriorment en l’edificació, per recuperar així la història i l’arrelament al barri i la ciutat. S’utilitza la fusta com a material estructural, però també com a material de mobiliari i de revestiment. La ceràmica pels paviments que ajuda a mantenir una humitat relativa idònia i una inèrcia tèrmica ideal amb un terra radiant.
Per altra banda la vegetació i la permeabilització del sòl permeten una naturalització del ambient, filtrant l’aire i aportant olors i sons a l’ambient. Aquests estímuls ajuden al cos i la ment a estar en constant contacte amb la natura.

Comnou-disseny-projecte-final-esdi-interior-bioconstrucció-biohabitabilitat-la-casa-saludable 5252
Llum i ventilació

A La Casa Saludable l’aire i la llum natural han sigut objectes per millorar la salut física i psíquica dels usuaris.

La llum i la ventilació natural aporten la salubritat necessària a l’habitatge. Però La Casa Saludable va un pas més enllà és utilitzar elements que ens ajudin a prendre consciència del temps. En tot l’habitatge s’instal·len persianes; el punt més destacat és el badalot de l’escala on es projecta una gran ombra que no només actua com a filtre solar sinó que també ens mostra el pas del temps, com un rellotge de Sol. A més, el poder regular les persianes facilita una adaptació total a gust de qui viu aquest espai. Igual que amb Àgora, projecte efímer on les persianes i un gran òcul ajuden a tenir una relació molt directe amb l’entorn i amb la llum solar a través de tot un seguit de persianes que regulen el confort del lector.

Comnou-disseny-projecte-final-esdi-interior-bioconstrucció-biohabitabilitat-la-casa-saludable 5241
Interior

Els espais interiors estan en constant contacte amb l’exterior per mantenir el vincle entre casa i natura estan al mig de la ciutat.

La Casa Saludable busca que l’usuari en tot moment tingui referència del seu entorn: clima, llum natural, vegetació… Perquè no es deshumanitzi i pugui portar una vida saludable seguint el ritme circadià.
Per altra banda, s’aconsegueix un estalvi de llum artificial i es fa majoritàriament vida diurna per equilibrar els hàbits. Els espais distribuits en una seqüència de públic-privat-íntim. Prenen de referència l’entrada, i amagant-se cada cop més fins arribar a espais de relax total per poder descansar i regenerar-se.

Comnou-disseny-projecte-final-esdi-interior-bioconstrucció-biohabitabilitat-la-casa-saludable 5217 copy